Opruimen als goede voornemen

Uit onderzoek blijkt dat 25% van de goede voornemens al tegen de 2e week van januari zijn mislukt en worden opgegeven. Hé, wacht even..dat is nu. Het jaar is toch nog maar net begonnen? Zijn er dan zoveel mensen die zó snel de handdoek in de ring gooien? Ja dus. Sterker nog; slechts 8% van alle mensen die aan goede voornemens beginnen, houden het effectief en langdurig vol.

Wil jij bij die volhouders horen? Lees dan verder!

 

Om goede voornemens beter te kunnen volhouden, heb ik de volgende tips voor je:

1.       Zorg dat je goede voornemen realistisch is

Hoe realistischer, hoe groter de kans van slagen.

2.       Maak het voornemen concreet

Om van je goede voornemen een blijvende gewoonte te maken, is het belangrijk om er een concreet plan van te maken. Hoe duidelijker je voor jezelf hebt wat je wilt bereiken, hoe makkelijker dit ook lukt.

3.       Formuleer je voornemen positief

Zorg ervoor dat je je doel positief formuleert, dan ben je direct gericht op hoe je het wél wilt in plaats van wat je niet meer wilt. Én zo koppel je het meteen aan een goed gevoel, wat natuurlijk bijdraagt aan het behalen van je doel.

4.       Hak je voornemen in kleine stukken

Deel je voornemen en de weg ernaartoe op in kleine stukken. Zo is het beter te behappen en makkelijker vol te houden. Je behaalt namelijk iedere keer een stukje van je doel en hebt zo steeds een vreugdemoment.

5.       Deel je goede voornemen met anderen

Schrijf je goede voornemen op en deel het vooral met anderen! Zo heb je een goede stok achter de deur en je raakt hierdoor extra gemotiveerd om je eraan te houden.

6.       Wees voorbereid op tegenslagen

Breng voor jezelf in kaart welke hobbels je kunt verwachten, zodat je ze ook snel kunt tackelen. De meeste tegenslagen zijn tijdelijk, dus laat je niet te snel uit het veld slaan. Morgen is er weer een nieuwe dag, ga ervoor!

7.       Beloon je doorzettingsvermogen

Vooral als het even duurt voordat je een eindresultaat hebt, is het goed om tussentijds je kleinere overwinningen te vieren. Zo heb je steeds iets om naar uit te kijken en houd je het beter vol. En die beloning verdien je natuurlijk ook gewoon!

 

Nog een leuk weetje: De meeste mensen hebben als goede voornemen om gezonder te gaan leven. Op twee staat geld besparen en daarna volgt meer ‘me-time’, dus tijd voor hobby’s, vrienden of familie.

 

‘Gezonder leven’ betekent meestal gezonder eten, meer bewegen, minder drinken en misschien stoppen met roken. Geen speld tussen te krijgen. Maar stress is ook een belangrijke factor als het om gezondheid gaat. Stress is niet helemaal te voorkomen en een beetje stress is zelfs gezond.

Maar wat als je dagelijks teveel stress ervaart omdat je huishouden niet op orde is? De taken groeien je boven het hoofd en je huis wordt langzaam maar zeker steeds rommeliger. Je hebt ook teveel spullen die om tijd en aandacht vragen, maar waar begin je met opruimen als je het al zo druk hebt?

 

Daar kan ik een leuk bruggetje maken naar het populaire voornemen om geld te besparen. Spullen kosten geld, dat ligt wel erg voor de hand. Op het moment dat je je van die spullen ontdoet, kun je er natuurlijk verschillende kanten mee op. Eén mogelijkheid is om ze te verkopen. Daar houd je weer een leuk zakcentje aan over en je krijgt de smaak te pakken. Het opruimen voelt goed en je wordt er ook nog eens rijker van. De ruimte die ontstaat, wil je uiteraard niet opvullen met nieuwe spullen, dus je houdt geld over. Win-win!

 

Na het ontspullen heb je letterlijk meer ruimte in je huis en dus ook in je hoofd. Het huishouden is beter te doen, want je kunt overal beter bij én je hebt minder spullen die tijd en aandacht vragen. Hé, daar is ‘ie – meer me-time! Wat lekker. Meer tijd om te doen wat je leuk en belangrijk vindt. Meer tijd voor familie en vrienden en meer ontspanning. En dus minders stress. De cirkel is rond.

 

Dit klinkt natuurlijk wel erg makkelijk. En zo simpel is het niet altijd. Maar ik help jou heel graag om (één van) bovenstaande doelen te behalen en je goede voornemens vol te houden. Start het nieuwe jaar fris en gooi de bezem door je huis. Neem snel contact met mij op om samen aan de slag te gaan!